Morena is net afgestudeerd. Vanaf februari komt ze het team van Incluvisie tijdelijk versterken als communicatiemedewerker. Daarnaast zal ze deelnemen aan het project ‘ Werk vinden: Ruim zelf de vooroordelen uit de weg’, waarin werkenden met een beperking werkzoekenden met een beperking helpen bij hun zoektocht naar werk. Ze houdt je via haar blogs op de hoogte van wat ze in dit project allemaal leert. en meemaakt. Lees hier het eerste deel, waarin ze ook meer over zichzelf vertelt. Zoek jij ook nog werk? Je kunt je nog aanmelden.
Mijn weg naar werk #0 – introductie
Mijn naam is Morena. Ik ben in november 2020 afgestudeerd aan Saxion Hogeschool te Enschede en zoek vanaf dat moment zeer actief naar werk. Werk vinden gaat niet altijd even makkelijk, niet alleen vanwege de roerige tijden waar we met z’n allen doorheen moeten, maar ook omdat ik een visuele beperking heb. Ik ben slechtziend geboren, wat in mijn geval inhoudt dat ik ongeveer drie procent zie van wat de meesten zien. Met mijn linkeroog kan ik alleen kleuren en vormen waarnemen. Mijn rechteroog doet iets meer zijn best en laat me meer details van de wereld zien, al moeten deze dan niet meer dan een meter van mij vandaan zijn. De coronacrisis en mijn beperking zijn niet de enige belemmeringen waar ik bij het zoeken naar een baan tegenaan loop. Ik heb dan wel 23 jaar levenservaring, daarvan is slechts een half jaar werkervaring. Vanwege de tijd en energie die ik in mijn fulltime mediastudie investeerde was het voor mij niet te doen om nog een bijbaan te hebben, waardoor mijn enige echte werkervaring mijn stage is. Door Stichting Incluvisie te helpen met hun communicatie hoop ik daar verandering in te brengen. Maar daar houd ik het niet bij. Ik heb me ook aangemeld voor het project ‘Werk vinden: Ruim zelf de vooroordelen uit de weg’ van de stichting.
Wat houdt het project in?
Tijdens dit project word ik gecoacht door iemand uit het werkveld die ongeveer dezelfde beperking heeft als ik. Wie dit gaat zijn is voor mij nu nog een verrassing, maar dat hoor ik binnenkort. Het project duurt een jaar en gedurende dit jaar vinden er workshops plaats waar je aan kunt deelnemen. De workshops gaan bijvoorbeeld over solliciteren, vooroordelen weerleggen en de wetten en regelgevingen die het vinden van een baan voor jou makkelijker kunnen maken. Tussendoor heb je tweewekelijks contact met je coach, die zijn of haar ervaringen met je deelt en die als sparringpartner optreedt.
Ik ben ontzettend benieuwd hoe dit traject voor mij gaat verlopen. Om deel te nemen aan groepssessies zoals bovengenoemde workshops moet ik mezelf toch een beetje uit mijn comfort zone jagen, omdat ik dit soort dingen erg spannend vind. Uiteraard probeer ik ook via andere wegen een baan te vinden, waarover ik later meer zal vertellen. Ik was in het begin bang dat ik tijdens dit project van een jaar geen baan zou kunnen accepteren, maar natuurlijk is dit niet zo. Als je tijdens het traject al een baan vindt, stop je er vanzelfsprekend mee om aan het werk te gaan.
Doe jij ook mee?
Heb je net als ik een zintuiglijke of motorische beperking en zoek je naar werk? Meld je dan ook gratis aan. De eerste workshop vindt plaats op 6 februari, dus je kunt nog makkelijk meedoen. Vanwege de coronamaatregelen is alles online, dus je hoeft niet te reizen. Klik hier voor meer info over het project en hoe je je kunt aanmelden, en wie weet spreken we elkaar over een week!
Wil je meer lezen over hoe ik mijn Hbo-opleiding heb beleefd? Check dan mijn blogserie Studeren met een visuele beperking.