Ondernemen vraagt misschien soms net iets meer moed wanneer je een beperking hebt?
Ondernemen is natuurlijk altijd spannend. Maar als je gaat ondernemen vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering of de bijstand kan dat financiële onzekerheid met zich meebrengen. Hoe worden de inkomsten uit jouw bedrijf verrekend met jouw uitkering en met eventuele toeslagen. Hoeveel hou je uiteindelijk over en kun je daarmee bijvoorbeeld in jouw levensonderhoud en eigen bijdrage en eigen risico voor jouw zorgkosten voorzien? De instanties geven vaak geen duidelijke of eenduidige informatie en dat weerhoudt mensen er soms van om te gaan ondernemen, ondanks dat ze een supergoed idee hebben, merken we bij Project Onbeperkt Ondernemen. Juriste en ervaringsdeskundige Annouk van Nunen gaat Onbeperkt Ondernemen helpen om een duidelijk overzicht te krijgen van de consequenties van ondernemen vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering of de bijstand.
Wil jij kennis of ervaringen delen m.b.t. ondernemen met een beperking neem dan even contact op met roos@incluvisie.nl Zij brengt je dan in contact met Annouk.
Annouk stelt zich graag aan jullie voor.
Annouk van Nunen: jurist bij het project ‘Onbeperkt Ondernemen’
Geen moment heb ik getwijfeld toen mij werd gevraagd of ik interesse had in de vacature van jurist bij project Onbeperkt Ondernemen, gefinancierd en/of uitgevoerd door Het Bartiméus Fonds en Incluvisie. In deze vacature komen twee van mijn grote drijfveren op een geweldige manier samen: mensen helpen met behulp van mijn juridische vakkennis en een lobby voor een inclusieve samenleving.
Samen met het team van Onbeperkt Ondernemen ga ik de informatievoorziening voor het project verbeteren. Door in kaart te brengen wat de financiële, fiscale en juridische gevolgen kunnen zijn van een eigen onderneming als je een WIA, Wajong of Bijstandsuitkering hebt, hopen wij mensen met een beperking te stimuleren en te ondersteunen om toch de stap te zetten om te gaan ondernemen. Iedereen en vooral de politiek heeft de mond vol van participatie en inclusiviteit. In de praktijk pakt dit vaak heel anders uit. Als je door ziekte of een beperking geheel of gedeeltelijk thuis ‘achter je geraniums’ komt te zitten, lijkt de arbeidsmarkt ineens heel ver weg. Wetten zoals de WIA, Wajong en de Participatiewet die arbeidsparticipatie beogen, missen hun doel. Dat komt doordat ze zo complex zijn en je aan een inkomen boven op je uitkering nauwelijks iets over houdt. Het wordt tijd dat daar iets aan gedaan wordt. De krapte op de arbeidsmarkt en de op handen zijnde wetswijziging van de WIA beschouw ik als unieke kansen op een meer inclusieve arbeidsmarkt.
Ondanks de huidige complexe wetgeving en de beperkte verdiensten die je er na korting door het UWV aan overhoudt, besloot ik vorig jaar toch de sprong te wagen. ik startte mijn eigen onderneming ANNOUK VAN NUNEN Juridisch Advies. De beperkingen zitten namelijk in mijn lijf, niet in mijn hoofd. Ik wilde weer aan de slag en als jurist andere mensen helpen met het oplossen van hun juridische problemen. Als zelfstandig ondernemer kun je je werk inrichten zoals je dat zelf het prettigst vindt. Dat is een heel groot voordeel. Bovendien tel je weer mee in de werkende wereld. Nooit gedacht dat ik daar zoveel energie van zou krijgen!
Wil jij mij of Project Onbeperkt Ondernemen helpen door jouw ervaringen of kennis te delen? Neem dan contact op met Roos@incluvisie.nl
Project Onbeperkt Ondernemen wordt uitgevoerd en/of gefinancierd door: