Mijn weg naar werk #1 – kennismaking met project en coach
Sinds november 2020 mag ik mezelf geen studente meer noemen. Dit blijft voor mij nog steeds een merkwaardig feit, omdat ik mijn leven als studente in die ruim vier jaar dat ik een Hbo-opleiding volgde als deel van mijn identiteit ben gaan beschouwen. En nu ik afgestudeerd ben, ben ik een werkzoekende, wat natuurlijk een veel vriendelijker woord is dan werkloos. Ik volg nu het coaching project van IncluVisie, waarin werkzoekenden met een beperking worden gecoacht door werkenden die ook een beperking hebben, in de hoop hier snel verandering in te brengen. De afgelopen weken stonden behoorlijk in het teken van dit project. Ik heb samen met de andere coaches en deelnemers de eerste workshops gevolgd en vandaag een langdurig gesprek met mijn eigen coach gevoerd.
De workshops
Op zaterdag 6 februari vonden de eerste workshops plaats. Alle coaches en deelnemers konden elkaar virtueel ontmoeten en we kregen ruim de tijd om kennis te maken. Ik vond het erg interessant om kennis te maken met mensen die in hetzelfde werkzoekersschuitje zitten als ik, maar wiens verhalen soms zo van dat van mij verschillen. Iedereen had weer een andere reden om mee te doen aan het project. Ook de coaches brachten interessante verhalen ter tafel. De coaches en deelnemers, of coachees zoals ze in dit project worden genoemd, zijn erg divers in leeftijd en in wat ze doen of willen qua werk. Ook zijn er verschillende soorten beperkingen vertegenwoordigd. Ik ben zelf bijvoorbeeld zeer slechtziend, maar er zijn ook mensen met een motorische beperking die aan het project deelnemen.
Na de voorstelronde volgden drie workshops. De eerste ging over hoe een coaching project als dat wat we nu volgen kan helpen bij het vinden van een baan. De tweede ging over het voeren van een goed sollicitatiegesprek en was een introductie voor een meerdelige cursus waarvoor je je zou kunnen aanmelden. Ik heb voor mezelf besloten dit niet te doen, omdat ik tijdens de sollicitatietrainingen van mijn opleiding en ook tijdens het ICC-kamp soortgelijke cursussen heb gevolgd, maar ik kan me voorstellen dat de trainingen voor anderen veel nut hebben. De derde workshop ging over het maken van een goed CV. Tijdens deze workshop werden er vooral veel vragen gesteld, waar uitgebreide antwoorden op werden gegeven. Deze laatste twee workshops waren alleen voor de deelnemers, de coaches kregen andere workshops.
Ik ervoer de sfeer tijdens de workshops als prettig, want we konden allemaal gewoon open en eerlijk naar elkaar zijn. Ik moet wel zeggen dat via Zoom vergaderen niet echt mijn ding is. Dan kun je elkaar weer niet goed verstaan, dan ging mijn camera weer zonder mijn toestemming uit, dan werkte het opdelen in verschillende groepen weer niet mee… en dat ik continu in beeld zat en steeds moest letten op hoe ik zat en of ik wel in beeld was vond ik redelijk vermoeiend. Maar afgezien daarvan was het een leerzame zaterdag.
Bellen met mijn coach
Zoals ik in mijn introductie uitlegde word je gedurende een jaar, zo lang als het project loopt dus, gekoppeld aan een persoonlijke coach met een gelijksoortige beperking. Ik ben gekoppeld aan Rick, die ongeveer van mijn leeftijd is. Dat maakte denk ik dat we al vrij snel een vloeiende conversatie tot stand konden brengen. Het gesprek was erg informeel, wat ik alleen maar prettig vind. We hebben natuurlijk besproken wat mijn doelen zijn, wat ik wil leren en wat voor soort baan ik wil vinden. Al snel liet ik hem kennismaken met mijn zwakke punten: ik ben erg slecht in netwerken en vind het ongemakkelijk om achter een sollicitatie aan te bellen. We hebben het trouwens niet alleen over mij en mijn zoektocht naar werk gehad, maar ook over onze honden en andere minder relevante onderwerpen. Al gauw hadden we een uur vol gekletst.
Over twee weken hebben we weer een afspraak. Het is de bedoeling dat ik met hem kan sparren over mijn vorderingen. Ik ben erg benieuwd wat onze gesprekken en de toekomstige workshops me nog allemaal gaan brengen.
Wil jij ook nog meedoen? Dan kan nog steeds. Je kunt je aanmelden bij roos@incluvisie.nl.